PIOs familjeläger 2023
Regn, regn och rusk i flera veckor, men på PIOs familjeläger, 10–13 augusti på Uskavi, tittade solen fram igen! Var det kanske magi? Hade lego-magikern, som skulle besöka familjelägret, också lyckats trolla fram fint sommarväder?
Från Sundsvall i norr till Ängelholm i söder anslöt familjerna på torsdagen till PIOs familjeläger, 50 personer inklusive ledare. Efter incheckning i egna stugor serverades korv Stroganoff till kvällsmat. Lägerprogrammet startade på fredag morgon med frukost och sedan välkomstlekar under ledning av lägerledare Birgitta. När alla hälsat på varandra var det dags för aktivitet i ett av de stora tälten som hyrts in och ställts i ordning med golv, stolar och bord.
Lego-magiker Stefan Johansson, som deltog i TV-programmet Lego Masters 2020, inspirerade och förklarade hur det gick till att skapa stop-motion-filmer med små legofigurer. Under fika-pausen bjöd Stefan också på ett spännande lego-trolleri. Det var nog många i publiken som försökte lista ut hur det gick till när Agnes fiskade upp delarna till en legofigur ur en påse full med legobitar, byggde ihop figuren som sedan visade sig redan vara avritad på ett stort papper som Stefan vecklade ut.
En läger-favorit är när vi tar med eftermiddagsfikat ner till sjöboden och plockar fram kanoter, kajaker och paddle boards. Att det blåste något så det bildades små vågor var inget som hindrade deltagarna att ge sig ut på sjön Usken.
Efter tacos till middag, samlades alla i det stora tältet igen för att se på stop-motion-filmerna som hade spelats in på förmiddagen. Det åts popcorn och var en mäktig upplevelse att se alla fina filmer som barnen skapat under några få timmar. Vi hann också med att pyssla bland annat fina pixel-hobby-nyckelringar.
Senare på kvällen grillades korv och käkades chips. Det blev en fantastiskt fin kväll, vinden hade mojnat och när solen gick ner färgades himlen rosa.
På lördagen, efter frukost, höll seniorprofessor Lennart Hammarström från Karoliska Institutet två föreläsningar som handlade om immunförsvaret och olika immunbrister samt om genetisk diagnos – när är det viktigt? PIOs ordförande Maria Löfving höll i en PIO-presentation där hon bland annat berättade om PIOs verksamhet och varför det är viktigt med medlemskap för att bidra till en stark organisation.
När föräldrarna lyssnade på föreläsningar pysslade barnen egna danskläder tillsammans med Emma som studerar på estetiska programmet på Karolinska gymnasiet i Örebro. Emma höll sedan i en danslektion där barnen fick lära sig att dansa proffsiga danssteg som Emma valt till låten ”Andas in andas ut”. Föräldrarna bjöds både på en uppvisning av barnen och hade möjlighet att själva prova på att genomföra stegen till dansen.
På familjelägret är det vissa aktiviteter som återkommer, år efter år, och en av dessa saker är promenaden till kalkbrottet med tillhörande bad. Alltså bad för de som vågar doppa sig i det kalla vattnet, inte för badkrukor som istället hellre står och tittar på och tar ett foto…
Efter middagen anordnades en skattjakt. De olika lagen fick en ledtråd till en gömd skattkista när de klarat av en speciell uppgift som att klättra genom ett spindelnät och kasta hästskor innanför en cirkel. Skatten var lördagsgodis till både barn och vuxna.
Kvällen avslutades med ett fest-disco där det fanns olika spel, en plats att ta roliga foton, möjlighet att snurra på ett lyckohjul och vinna fina priser och mycket mer.
Före lunchen på söndagen fanns tid för både pyssel och minigolf innan vi sa hej då för den här gången. Tack till alla er som på olika sätt bidrog till årets läger! Ett extra stort och varmt tack till Lennart Hammarström och Maria Löfving, lägerledare Birgitta Lange, Jennie Sefton, Susanne Larsson, Maria Arosenius, barn-/ungdomsledare Jennifer E. Larsson och Inez Arosenius samt PIO-kontorets medhjälpare Emma Jondelius och Sarah Michelfelder. För att kunna arrangera lägret och göra det extra festligt, roligt och intressant för familjerna behövs också ekonomiskt stöd från fonder/stiftelser m.fl. Detta stöd är en förutsättning för att vi kan arrangera lägret varje år.