PIOs familjeläger 2021

Den 12-15 augusti arrangerades PIOs familjeläger (för 20:e gången!) med roliga aktiviteter, härlig gemenskap och intressanta föreläsningar! Som tidigare var familjelägret på Uskavigården utanför Nora.

I år hölls alla aktiviteter utomhus samt i två stora tält. Vi hade tur att väder och programpunkter var synkade – så att de flesta uteaktiviteterna kunde genomföras trots att det regnade då och då. På fredagen fick vi besök av Lotta Sörman som är naturpedagog och som bland annat lärde oss hur man artbestämmer insekter och vilka fåglar som är vanligast i Sverige. Det fanns också möjlighet att bada, paddla kanoter, kajaker och paddle boards. På kvällen var det båtrace med radiostyrda båtar i ganska höga vågor. Några av båtarna slog runt och det var tur att det var varmt i vattnet (21 grader) så det gick att simma ut och hämta tillbaka båtar. Senare grillades korv nere vid sjön och precis när alla ätit färdigt så började det regna. På lördagen pysslade vi i de stora tälten – mycket uppskattat! Efter glass till fika, tog vi en promenad till Kalkbrottet för bad. Även den här gången hade vi tur att det var uppehåll och vi fick se solen titta fram! På kvällen hade vi ”skattjakt” där man skulle klara av olika ”boll-stationer” för att vinna en bokstav. Bokstäverna blev ett ord där skatten (lördagsgodis) var gömd. Innan vi gick och lade oss hann vi både leka och pyssla en stund till i tälten, extra mysigt när det var mörkt ute eftersom det inne i tälten var dekorerat med ljusslingor och batteriljus.

Under dagarna bjöds föräldrarna på två föreläsningar via Zoom där de också kunde ställa frågor. Carina Sparud Lundin, professor i omvårdnad och properfekt vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet föreläste om ”Övergång från barnsjukvården till vuxensjukvården – Att förbereda sitt barn att bli självständig med sin sjukdom”. Olov Ekwall, professor i pediatrisk immunologi och överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg förläste om ”Primära immunbrister – Nytt om diagnos, symtom och behandling”.

Lägret avslutades på söndagen med pyssel och minigolf innan det var dags att säga hej då till alla gamla och nya vänner! Tack till alla er som på olika sätt bidrog till årets läger! Ett extra stort och varmt tack till våra barn-/ungdomsledare Jennifer E. Larsson och Pontus Sefton samt medhjälpare Erica Jondelius och Emma Jondelius. Vi hade också stor hjälp av bidragsgivare/sponsorer för att kunna arrangera lägret och kunna göra det extra festligt, intressant och roligt för familjerna. Tusen tack!

Klicka på pilen för att starta bildspelet!