Att resa med PI

Har man primär immunbrist och ska ut och resa är det bra att i förväg bland annat veta:

  • Vilka mediciner behöver jag ta under resan?
  • Ska jag ta med mig några mediciner som jag ska använda om jag blir sjuk under resan?
  • Behöver jag intyg i tullen eller säkerhetskontrollen när jag tar med mediciner?
  • Var vänder jag mig om jag blir sjuk på resmålet?
  • Vilken vård och vilka mediciner täcker min reseförsäkring om jag blir sjuk under resan?
  • Kan jag resa till alla länder med tanke på min primära immunbristsjukdom?

Behoven och riskerna ser olika ut för olika personer. Rådgör alltid med din läkare inför resan vad just du ska tänka på. Och inte minst, ta reda på vad din reseförsäkring täcker och vilka undantag som finns.

Här har vi samlat information och länkar med tips om vad som är viktigt att tänka på inför resan. Artikeln från PIObladet 2009 Tema resor är till stora delar fortfarande aktuell, men några länkar som hänvisas till i artikeln fungerar inte längre.

Artikel ”Att resa med kronisk sjukdom” (PIObladet nr 2 / 2009, pdf)
Artikel ”Kan man ställa den frågan. Finns det resmål som personer med primär immunbrist bör undvika?” (PIObladet nr 2 /2016, pdf)

Bra länkar:
www.konsumenternas.se. Hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå kan alla privatpersoner skaffa sig objektiv fakta och få vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet. Sjuk innan du reser – pågående vårdbehov.

www.hejaolika.se. Nyheter om ett samhälle för alla. Artikel:  Hur får man reseskydd för ett svårt sjukt barn?

Jeffrey Modell Foundation har gjort en lista över Network of the world’s leading Expert Immunologists.