Nytt poddavsnitt! Avsnitt 13: Donerad blodplasma räddar liv

Blodplasma från 130 donationer, från helt friska donatorer – ja, det är vad som krävs för en ganska vanlig årsförbrukning för att en person med primär immunbrist ska kunna få sin immunglobulinbehandling. Säkerhetsrutinerna vid framställningen är rigorösa och behovet av plasmablodgivare stort. Inte bara här i Sverige förstås, utan också internationellt. I det här avsnittet pratar Så sjukt med Michael Grövdal, medicinsk chef på CSL Behring, om hur läkemedelstillverkningen går till, och med Julia Nordin från internationella patientföreningen IPOPI om hur de arbetar för att säkerställa tillgången globalt.Vi träffar också Erik Ståhl igen – en av alla de som är beroende av människors vilja att dela med sig av sin plasma. Avsnittet avslutas med frågelådan och Anders Fasth.

Podden ”Så sjukt” är ett samarbetsprojekt mellan PIO och CSL Behring.

Lyssna här.